ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / WORK SHOP / HΛ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ / Χορδές
Είδη χορδών ακουστικής και ηλεκτροακουστικής κιθάρας
Η Ακουστική κιθάρα είναι είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο με έξι χορδές, δυο (οι δυο κάτω)από ατσάλι και τέσσερεις (οι τέσσερεις πάνω )πάλι από ατσάλι , αλλά με ειδική περιέλιξη, αναλόγου του είδους των χορδών .
Οι χορδές διαφοροποιούνται ως προς τo πάχος τους το οποίο μετριέται σε ίντσες(inch)και ως προς το υλικό κατασκευής της περιέλιξης τους
Είδη χορδών ανάλογα με το πάχος τους.
Τα ποιό συνηθισμένα πάχη χορδών για ακουστική κιθάρα είναι το 010 , 011 , 012 , και 013 που αφορούν το πάχος της λεπτής ΜΙ(1η)χορδης, και αυτό γιατί έτσι συνήθως ζητιούνται.
Δεν είναι απαραίτητο όμως ότι δυο διαφορετικά σετ χορδών ακόμα και του ιδίου κατασκευαστή που ξεκινάνε με 010 inch την (MI) θα έχουν και τις υπόλοιπες χορδές όμοιες όσον αφορά το πάχος τους.
Σετ με όμοιο πάχος στην ΜΙ(1η) μπορεί να έχουν αποκλίσεις από 1-5inch στις υπόλοιπες με αποτέλεσμα διαφορετική χροιά ήχου
Μπορεί π.χ ένα σετ να έχει νούμερα 010(1η),014(2η),020(3η),026(4η),036(5η).046(6η) ενώ ένα άλλο σετ να έχει 010(1η),014(2η),023(3η),030(4η),039(5η),047(6η)
Οι χορδές μεγαλύτερου πάχους παράγουν ήχο με περισσότερη ένταση και όγκο , αλλά απαιτούν και περισσότερη δύναμη στο αριστερό χέρι , προτιμώνται συνήθως για παίξιμο με συγχορδίες ( strumming) .Οι λεπτότερες χορδές προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στο αριστερό χέρι , αλλά χάνουν σε ένταση και όγκο και προτιμώνται κυρίως για παίξιμο με πολλούς δακτυλισμούς ( fingertsyling ).
Είδη χορδών ανάλογα το κράμα περιέλιξης τους.
Ανάλογα με τα κράματα μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την περιέλιξη των χορδών επιτυγχάνεται και διαφορετική χροιά ήχου, από οξύ έντονο και καθαρό μέχρι θολό μουντό και γλυκό άκουσμα.
Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι χορδών ακουστικής κιθάρας , Phosphor bronze” , Bright bronze 80/20 , Bright bronze 85/15 , silk and steel , Coated
Phosphor bronze : H περιέλιξη τους χρησιμοποιεί χαλκό κασσίτερο ή ψευδάργυρο και ποσότητες φώσφορου .Είναι οι πιο διαδεδομένες χορδές ,γιατί παρέχουν ισορροπία μεταξύ του συρμάτινου και του γλυκού ήχου ,με πολύ καλές δυναμικές και ένταση στον ήχο ,ενώ διαρκούν και περισσότερο χρόνο από τα άλλα κράματα.
Βright bronze 80/20 : Αποτελούνται από κράμα 80% χαλκού και 20% κασσίτερου ή ψευδάργυρου. Είναι επίσης πολύ διαδεδομένος τύπος χορδών και παράγουν ένα πολύ καθαρό και συρμάτινο μεταλλικό ήχο. Λόγω της ιδιότητας τους αυτής χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για ηχογραφήσεις σε στούντιο
Βright bronze 85/15 : Η αναλογία χαλκού και κασσίτερου ή ψευδάργυρου είναι 85%/15% και προσφέρουν ένα ήχο ανάμεσα στις phosphor bronze και τις 80/20bronze ,πιο συρμάτινο άκουσμα από τις phosphor και λίγο πιο γλυκό από τις 80/20.Παρ’όλα αυτά δεν είναι τόσο διαδεδομένες.
Silk & Steel : Σε αυτές το υλικό πάνω στο οποίο τυλίγεται η μεταλλική περιέλιξη είναι το μετάξι και όχι μέταλλο. Παράγουν ένα πολύ γλυκό και ζεστό ήχο και προτιμώνται από κιθαρίστες που δεν τους αρέσει ο μεταλλικός ήχος που παράγουν οι άλλες χορδές
Coated :Πολλές εταιρείες έχουν βγάλει στην παραγωγή τις λεγόμενες “coated” χορδές. Αυτές οι χορδές έχουν ένα πολύ λεπτό στρώμα από πολυμερές υλικό να περιβάλει τη περιέλιξη των χορδών ,εμποδίζοντας τον ιδρώτα να περάσει ανάμεσα στα τυλίγματα τις χορδής και να τη διαβρώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι χορδές να διαρκούν περισσότερο από τις απλές ,αλλά δεν έχουν το sustain (διάρκεια ήχου)αυτων.
Η αλλαγή των χορδών
Η διάρκεια ζωής των χορδών δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
1.Την ποιότητα των χορδών,
2.Τη συχνότητα και την διάρκεια παιξίματος,
3.την υγρασία του περιβάλλοντος χώρου
4.Ακομα και από τον ιδρώτα των χεριών μας
Μόλις αντιληφθείτε ότι οι χορδές έχουν οξειδωθεί ή έχουν χάσει την λαμπρότητα του ήχου τους και ακούγονται μουντά καλό είναι να τις αλλάζετε.
Καλό θα ήταν επίσης να αλλάζετε χορδές μετά την πάροδο 4-5 μηνών ακόμα και αν είναι αχρησιμοποίητες διότι χάνουν την ελαστικότητά τους , δυσκολεύουν το παίξιμο και μπορεί ακόμα και να φαλτσάρουν
Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ευαισθησία να ιδρώνουν τα χέρια τους όταν παίζουν κιθάρα σε αυτούς προτείνουμε το σκούπισμα των χορδών μετά από κάθε παίξιμο η τον καθαρισμό τους με ειδικά καθαριστικά και σίγουρα την πιο τακτική αλλαγή τους
Τρόπος αλλαγής χορδών
Ο σωστός τρόπος αλλαγής των χορδών ,είναι βασικός παράγοντας για το σωστό ήχο τους και τη διάρκεια ζωής τους .
Για να αφαιρέσουμε την παλιά χορδή ,ξεσφίγγουμε το κλειδί της αρκετά ώστε να χαλαρώσει , και την ξεμπλέκουμε από αυτό. Μετά αφαιρούμε και τη ανάλογη σφήνα από τη γέφυρα ,και βγάζουμε τη χορδή.
Παίρνουμε την καινούργια χορδή και τοποθετούμε την μπίλια της στην τρύπα που υπάρχει στη γέφυρα, και την στερεώνουμε με την σφήνα. Σιγουρευτείτε ότι η μπίλια της χορδής βρίσκεται στο επάνω μέρος του εσωτερικού του καπακιού πριν τοποθετήσετε τη σφήνα.
Κατόπιν περνάμε τη χορδή μέσα από την τρύπα που έχει το ανάλογο κλειδί ,και το γυρνάμε για να τη σφίξουμε ( με τη φορά του ρολογιού για τις τρείς μπάσες και αντίθετα για τις τρείς πρίμες χορδές ) προσέχοντας το κάθε νέο σπείρωμα που δημιουργείται να βρίσκεται κάτω από το άλλο.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τις υπόλοιπες χορδές και έτσι έχουμε ολοκληρώσει την αλλαγή Να θυμάστε ότι κάθε χορδή πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον μια πλήρη περιστροφή γύρω από το κλειδί. Αυτό αποτρέπει τυχών γλίστρημά της.