ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / WORK SHOP / ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ / Xορδές
Είδη χορδών , διαφορές , και τρόπος αλλαγής
Η κλασσική κιθάρα διαθέτει 6 χορδές, τρείς από nylon ( οι τρείς κάτω) και τρείς από μετάξι το οποίο είναι περιτυλιγμένο με μέταλλο.(οι τρεις πάνω)
Οι χορδές διαφοροποιούνται ως προς τη σκληρότητά τους (normal - hard - extra hard tension) και ως προς το υλικό κατασκευής τους. Χρησιμοποιώντας σκληρότερες χορδές, κερδίζουμε σε ένταση και όγκο ήχου, αλλά το πιάσιμο της κιθάρας στο αριστερό χέρι γίνεται σκληρότερο και απαιτεί περισσότερη δύναμη.
Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τη χορδής ( διαφορετικούς τύπους nylon και μεταλλικής περιέλιξης), επιτυγχάνεται και διαφορετική χροιά στον ήχο , από οξύ έντονο και καθαρό μέχρι θολό μουντό και γλυκό άκουσμα.
Aλλαγή των χορδών
Η διάρκεια ζωής των χορδών δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Την ποιότητα των χορδών,
Τη συχνότητα και την διάρκεια παιξίματος,
την υγρασία του περιβάλλοντος χώρου
Ακομα και από τον ιδρώτα των χεριών μας
Μόλις αντιληφθείτε ότι οι χορδές έχουν οξειδωθεί ή έχουν χάσει την λαμπρότητα του ήχου τους και ακούγονται μουντά, καλό είναι να τις αλλάζετε.
Καλό θα ήταν επίσης να αλλάζετε χορδές μετά την πάροδο 4-5 μηνών ακόμα και αν είναι αχρησιμοποίητες, διότι χάνουν την ελαστικότητά τους , δυσκολεύουν το παίξιμο, και μπορεί ακόμα και να φαλτσάρουν.
Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ευαισθησία να ιδρώνουν τα χέρια τους όταν παίζουν κιθάρα, σε αυτούς προτείνουμε το σκούπισμα των χορδών μετά από κάθε παίξιμο ή τον καθαρισμό τους με ειδικά καθαριστικά, και σίγουρα την πιο τακτική αλλαγή τους.
Τροπος αλλαγής χορδών
Ο σωστός τρόπος αλλαγής των χορδών είναι βασικός παράγοντας για το σωστό ήχο τους και τη διάρκεια ζωής τους.
Η χορδή αλλάζει με πολύ απλό τρόπο. Αρχικά βγάζουμε τη παλιά χορδή. Αυτό γίνεται ξεσφίγγοντας το κλειδί αρκετά ώστε να χαλαρώσει. Έπειτα τη ξεμπλέκουμε από το κλειδί και από το καβαλάρη. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε τη καινούρια.
Περνάμε τη χορδή από τη τρύπα που υπάρχει στον καβαλάρη και δημιουργούμε ένα κόμπο ώστε να μένει σταθερή πάνω του .
Στη συνέχεια περνάμε τη χορδή από την τρύπα που υπάρχει στο κλειδί της κιθάρας , και το σφίγγουμε έως ότου η χορδή να έρθει στη τονικότητα που θέλουμε. Στη κλασσική κιθάρα πρέπει να θυμόμαστε , ότι η χορδή πρέπει να κάνει τουλάχιστον δύο πλήρης περιστροφές γύρω από το κλειδί , ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει και να ξεκουρδιστεί.